Vad är betting

Betting kommer från engelskans uttryck ”Wanna bet?” och översätts till vadslagning eller vadhållning. Detta förklarar ganska bra vad betting är då det helt enkelt handlar om att du ska slå vad och satsa på hur någonting slutar, till exempel hur många mål ett fotbollslag gör under en match eller vilken travhäst som vinner loppet.

Betting är en populär spelform online där du spelar på sport.
Betting, eller sportsbetting, är en spelform där du spelar på odds och försöker förutspå sportresultat för att vinna pengar.

Vinner du detta vad är det i sin tur vadets odds som avgör storleken på din vinst. Om du istället förlorar går vinsten och dina insatta pengar direkt till spelbolaget. Att betta och spela på det här sättet har blivit allt mer vanligt, inte minst på nätet. Men för att kunna betta bör man veta vad odds är.

Vad är odds?

Enkelt sagt är odds skillnaden mellan vinst och insats. Om det är höga odds på till exempel ett visst lag i en fotbollsmatch innebär det att man inte tror så hårt på att detta lag ska vinna. Istället är oddsen oftast lägre på det lag som de flesta tror på vinst hos, det vill säga det så kallade ”tippade laget” eller favoriten.

En annan sak som kan vara bra att veta om är att det finns fasta och flytande/rörliga odds. Vid fasta odds har spelbolaget redan bestämt vad oddsen ska ligga på och oavsett hur många som satsar i spelet så står oddset still. Ett flytande/rörligt odds är istället den typ av odds som ändras beroende på hur många som spelar och satsar. För att du ska kunna ha kontroll över din betting är det viktigt att förstå hur odds fungerar.

När du bettar mot ett spelbolag erbjuds du ett odds som bolaget själv kan dra nytta av. Det finns både bra och dåliga odds och det är du själv som sätter de gränserna genom att anpassa hur du väljer att satsa dina pengar. Många vana spelare säger dock att höga odds är bra odds då det kan ge mer vinst om man träffar rätt. Sådana saker kommer du lära dig och bli bekväm mer ju mer påläst du blir.

Vem bettar jag mot?

Som vi beskrev ovan är det oftast spelbolagen man bettar mot. Däremot finns det även spelbolag där spelare kan betta mot varandra. Då bettar man på en så kallad spelbörs, något som i princip fungerar som en aktiebörs. Istället för att du bettar mot spelbolaget så bettar du mot en annan kund. Vanligt är då att oddsen är högre.

När du själv är med och bettar mot andra spelare på spelbörsen väljer du hur dina odds ska se ut. När du bettar på detta sätt bör du däremot också ha i åtanke att spelbolaget får ut en viss provision. Det är med andra ord alltid bra att tänka en extra gång innan du lägger ett odds, oberoende av hur hög eller låg provisionen är eller hur mycket du skulle kunna göra i vinst.

Spelformer inom betting

När du bettar kan du göra det på flera olika sätt. Nedan listar vi olika spelformer inom betting som kan vara bra att hålla koll på.

1X2

Det vanligaste sättet att betta på är det som kallas för 1X2. Det innebär att du placerar ditt spel baserat på din tro om hur matchen slutar. Vinst för hemmalaget (1), oavgjort (X) eller vinst för bortalaget (2). Vanligt förekommande inom fotboll men även för andra sporter där det kan bli tre utfall.

Över/under

Över/under betyder kort och gott att du bettar om hur många mål eller poäng som görs under hela den match du spelar på. Detta kan exempelvis kallas för att man bettar på ett resultat, där du då slår vad om hur många mål som görs totalt. En vanlig marknad för över/under är 2.5 där du spelar på om det ska bli över eller under 2.5 mål i matchen. Spelar du till exempel över 2.5 mål så vinner du vid tre mål eller fler och förlorar om det blir två mål eller färre.

Vinnare

Vid långsiktiga spel är vinnare en vanlig spelform. Där kan det handla om att du bettar på en hel liga, till exempel vilket slag som ska vinna Allsvenskan eller Premier League.

Handikapp

Handikapp är den spelform inom betting som innebär att du bettar på hur många mål ett specifikt lag vinner med under en match. Om det finns stora nivå- eller klasskillnader mellan de lag som möts är detta en rätt vanligt förekommande spelform. När man pratar om handikapp brukar man även använda Asian handicap som tillkom då spelare i Asien har svårt att acceptera att en match kan sluta oavgjort och där spelformen eliminerar krysset som utfall.

Moneyline

Moneyline är i princip samma sak som 1X2, men med skillnaden att du får tillbaka dina satsade pengar om matchen slutar oavgjort.

Livebetting

En i dagsläget väldigt stor genre inom betting är just livebetting. Livebetting är precis vad det låter som, det vill säga att du bettar på exempelvis en fotbollsmatch eller ett travlopp samtidigt som det pågår. Hos spelbolaget Betfair används även termen in play eller in play betting.

I och med att odds är något som hela tiden ändras bör du vid denna typ av bettingspel vara väldigt uppmärksam samtidigt som du måste hålla dig uppdaterad. Du bör även vara medveten om att oddsen till och med kan ändras under den korta stund då du lägger ditt spel så det gäller verkligen att vara med i svängarna och sitta bänkad och följa det som sker noggrant.

Livebetting innebär att man bettar under en pågående match, till exempel en fotbollsmatch.
Livebetting är en populär spelform du du bettar och lägger spel på sportresultat under en pågående match. Tänk på att oddsen rör sig snabbt, speciellt om det blir mål eller röda kort i en fotbollsmatch.

För att inte betta hej vilt och göra någonting du ångrar i stundens hetta är det viktigt att ha kontroll, både över dig själv och spelet. Ibland kan det vara en fördel att ha is i magen medan det i andra fall är bäst att gå på magkänslan. Att hitta denna balans kan vara svårt, men för att lyckas med betting räcker det inte alltid med att man bara har tur.

Tänk på detta innan du livebettar

Att livebetta och lägga spel samtidigt som eventet är i full rullning kan vara rätt svårt. Det är ofta också stressigt och påfrestande då det kräver ditt fulla engagemang. Du bör med andra ord ha lite koll på läget innan du ger dig in i att betta live.

Planera och förbered

Det är även smart att planera lite inför ditt spelande, där du redan i förväg bestämmer hur mycket du har tänkt spela för. Annars kan det hända saker du inte har kontroll över, eller saker du känner att du inte kan hantera eller har råd med. Du bör även ha koll på oddsen och hur de förändras under händelsens gång. Tänk efter en gång extra innan du livebettar och om oddset verkligen är värt att betta på eller inte.

Testa betting gratis

Hos vissa spelbolag kan du ha möjligheten att testa på hur det är att betta live genom att ta del av de gratis och riskfria livespelen de erbjuder. Där kan du då lära dig hur du ska göra innan du spelar på riktigt. Detta finns dock bara tillgängligt för vissa specifika matcher, så se till att se över vilka matcher det gäller för och inte.

Kontrollera spelbolagets villkor

Ta även en extra titt på spelbolaget i sig och vilka villkor de har. Där bör du se över saker som om de har en svensk licens, vad de tar för avgift vid insättningar och uttag, samt vilken typ av insättningar och uttag bolaget erbjuder.

Känns detta svårt att hålla koll på så kan du bokföra informationen. Du kan då se hur du har bettat, samt vad som fungerar och inte. Om du inte bokför är det lätt att glömma bort de bet du lagt, samtidigt som risken är rätt stor att du blandar ihop alla odds som finns på marknaden och hur villkoren hos de olika spelbolagen ser ut.