Betta på e-sport

E-sport är ännu en av de sporter som blivit otroligt populär bara under de senaste åren. Det har till och med gått till den gräns att det idag är en lika självklar tävlingsgren som fysiska tävlingssporter som fotboll och trav. Inom e-sporten finns det olika tävlingar och turneringar där man kan delta individuellt eller i lag. Med andra ord gäller samma struktur och upplägg inom e-sporten som inom ”vanlig” sport. Man skulle kunna säga att de olika e-sporter som man kan betta på är som olika idrottsgrenar.

Betting på e-sport (datorspel) är en populär spelform som växer större för varje dag.
Att betta på e-sport är populärt och har blivit väldigt stort på senaste. Du kan precis som vid sportsbetting satsa pengar på matcher där lag möts i till exempel datorspelet CS:GO.

Generöst utbud

Oavsett vad just du är intresserad av finns det idag ett stort utbud på e-sporter som du kan betta på. Sociala medieplattformen Twitch streamar en uppsjö av tävlingar varje dag och där kan du bli uppdaterad om hur läget ligger till både live och efter att en match avslutats. Samtidigt som du kollar på e-sport kan du betta på bland annat League of Legends (LoL), CS:GO, StarCraft 2, Dota 2 och Overwatch.

Detta kallas för att livebetta på e-sport vilket kan vara väldigt intensivt då det rätt snabbt kan ske förändringar. Trots att det kanske inte känns som det så händer det väldigt mycket under en e-sportmatch och oddsen kan därmed ändras lika snabbt som du blinkar. En fördel med just livebetting är att du ofta ges fler möjligheter att betta på olika aspekter under en och samma tävling. För det behöver du dock vara väldigt uppmärksam och fokuserad.

Hur bettar man på e-sport?

För att betta på e-sport ställs samma krav som för att betta på vanlig sport. Du behöver inte vara expert på spel, teknik eller e-sport överlag, men att ha en viss kunskap om branschen är bra. För att du ska kunna göra kloka val är det bra att läsa på så mycket som möjligt och inte göra något du känner dig osäker på eller känner dig obekväm med. Betta på e-sport, så här gör du steg för steg:

Välj spelbolag/spelsida

Det första du behöver göra för att komma igång med ditt spel är att välja vilket spelbolag du ska betta hos.

Skapa ett konto och logga in

Om du hittat ett spelbolag du gillar måste du skapa ett konto, för att sen logga in. Många spelbolag erbjuder smidig inloggning där det endast krävs att du anger ditt personnummer och signerar med Bank-ID.

Sätt in pengar på spelkontot

När du väl fått igång ditt konto och loggat in behöver du sätta i pengar för att kunna betta. Vad som gäller när det kommer till insättningar, det vill säga villkor och krav, kan se lite olika ut från bolag till bolag. För att få reda på vad som gäller för ett enskilt spelbolag eller spelsida behöver du läsa villkoren för det specifika spelbolaget.

Börja betta på e-sport

Efter att ditt konto är färdigställt och du har gjort din insättning kan du börja spela och betta. Tävlingar och matcher inom e-sport sker minst lika ofta som matcher inom andra sporter. Oavsett när, var och hur du vill betta på e-sport finns det oftast en lösning som kan passa.

Olika spelformer

Även inom e-sport finns det olika sätt att betta på. De vanligaste är de typerna som kallas för vinnare, antalet kartor, kartspel och handikapp-resultat. E-sporten är dock en sport som förändras snabbt och att veta hur man ska betta och vilka odds man ska satsa på kan därför vara svårt.

För att du ska få lite mer kunskap om och inspiration kring hur du ska strukturera ditt spel går vi igenom olika spelformer här nedan.

Vinnare

När du spelar vinnare bettar du på vilket lag som vinner matchen. Oddsen placeras i decimalform och om oddset är på 1.7 och du har satsat 100 kronor så innebär det att du får tillbaka 170 kronor om det lag du har satsat på vinner.

Antalet kartor

Antalet kartor är en form av betting inom e-sport som även kallas för banor. En bana representerar en match eller tävling, något som är vanligt förekommande i CS:GO där man spelar på vem som vinner flest av tre kartor. Det betyder alltså att om ett lag vinner två kartor så vinner de hela matchen. Här är det även vanligt att betta på om det blir tre kartor i matchen eller inte.

Satsa pengar och betta på vilket lag som ska vinna flest kartor i spelet CS:GO.
Ett populärt sätt att betta på e-sport är att satsa pengar på vilket lag som du tror kommer att vinna flest kartor i datorspelet CS:GO.

Kartspel

Det går även att betta på specifika kartor och det kallas för kartspel. Här är det händelser under matchen som man bettar på och i till exempel CS:GO kan man betta om hur många rundor en match får eller vem som vinner varje runda.

Handikapp-resultat

Att betta på handikapp innebär att du bettar på ett lag som spelar en match med ett handikapp. Detta är en typ av betting som kan vara både negativ och positiv, det helt beroende på lag.

Till exempel kan ett lag med handikapp starta ett spel på minus medan motståndarlaget startar på noll. För att det lag som startade på minus ska vinna behöver de vinna fler rundor än vad de hade behövt om de, precis som vanligt, startade på noll. Samma sak gäller om ett lag startar på plus, det vill säga då behöver inte de vinna lika många rundor för att vinna hela matchen.

Handikapp innebär helt enkelt att ett lag får en fördel och sannolikheten för att det ena eller andra laget ska vinna jämnas ut vilket innebär att oddsen bör vara likvärdiga innan matchen startar även om det ena laget är bättre än det andra.

E-sport i Sverige

I Sverige är e-sport väldigt stort. Det finns många svenska proffsiga e-sportspelare som både spelar och tävlar på höga nivåer. År 2016 startades Svenska E-sportförbundet och deras vision är att utveckla den professionella e-sporten och dess tävlingar inom landet. Tillsammans samlar förbundet in kunskap och kompetensen för att stärka och förbättra bilden av e-sport i Sverige.

Medlemmarna i förbundet är både vuxna och unga. Förmodligen är det främst de unga spelarna som är avgörande för hur framtiden för den svenska e-sporten ser ut. Det finns dock ett flertal aspekter som talar för att den är väldigt ljus. Trots att sporten redan är väldigt stor och omtalad fortsätter intresset att växa och allt fler väljer att spela e-sport, samtidigt som fler spelare blir proffs.